Η πανδημία, ακινητοποίησε όλες τις αγορές παγκοσμίως, με τον τουρισμό να είναι ίσως, ο μεγαλύτερος πληγέντας. Ο τουρισμός, εν αγαστή σύμπνοια, αποτελεί την ατμομηχανή του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της κυπριακής οικονομίας, εργοδοτώντας ταυτόχρονα χιλιάδες συμπατριώτες μας.

Στα πλαίσια της κοινής προσπάθειας που καταβάλλεται προς αντιμετώπιση των εγερθέντων προβλημάτων, οφείλουμε με ορθολογισμό να σκεφτούμε την επόμενη μέρα, αλλιώς τα προβλήματα στην ήδη πληγείσα επαρχία Αμμοχώστου θα εδραιωθούν και θα επιμηκυνθούν.

Ο τουρισμός ίσως είναι ο μοναδικός τομέας, ο οποίος δεν μπορεί να σωθεί αποκλειστικά και μόνο από τα κυβερνητικά προγράμματα, αλλά χρειάζεται πλάνο για να ενισχυθεί η ελκυστικότητα του τουριστικού προϊόντος. Πέραν της τουριστικής μας καμπάνια, η οποία φέτος θα είναι η πιο ακριβή στην ιστορία της κυπριακής δημοκρατίας, τώρα είναι η πολυπόθητη ώρα να επανεξεταστούν πιο εντατικά οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού στην Κύπρο, οι οποίες έχουν την δυναμική να εξελιχθούν σε πηχυαίες λύσεις.

Αν ξεφύγουμε από το καθιερωμένο προϊόν, «sea, sun, sand», αναπτύσσοντας εναλλακτικές μορφές τουρισμού θα προσφέρουμε διάρκεια – ενάντια στη μάστιγα της εποχικότητας- και περισσότερες επιλογές όχι μόνο στον εξωτερικό τουρίστα αλλά και στον ντόπιο.

Τα φυσικά χαρίσματα της Κύπρου προσφέρουν έδαφος για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο τουρισμός υγείας και ευεξίας, αθλητικός, πολιτιστικός, συνεδριακός,  αγροτουρισμός, γαστρονομικός κ.ά..

Στον τουρισμό της υγείας και ευεξίας η Κύπρος έχει πλεονέκτημα σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, καθώς οι καιρικές συνθήκες και οι υπηρεσίες που προσφέρουμε, ενισχύουν τις προσπάθειες αναζωογόνησης του σώματος και του μυαλού. Ο αθλητικός τουρισμός, προσθέτει με την σειρά του αξία στο τουριστικό προϊόν. Η γεωγραφική θέση της Κύπρου, οι σύγχρονες εγκαταστάσεις, οι καιρικές συνθήκες και τα επίπεδα φιλοξενίας, μας καθιστούν ως ένα προορισμό ηρεμίας, συγκέντρωσης, χαλάρωσης και ως περιοχή κατάλληλη για προετοιμασία ομάδων και αθλητών.

Όσον αφορά τον πολιτιστικό τουρισμό η Κύπρος έχει να αναδείξει μοναδικά χαρακτηριστικά, αξιοθέατα και ιστορία. Επιπλέον, τα όσα προαναφέρθηκαν σε συνδυασμό με τα διάφορα είδη  ξενοδοχειακών μονάδων που υπάρχουν στην Κύπρο, αποτελούν μεταξύ άλλων, ιδανικά χαρακτηριστικά για την προώθηση του συνεδριακού τουρισμού.

Παράλληλα, ο αγροτουρισμός, μας θυμίζει ότι η Κύπρος δεν έχει μόνο τις πιο όμορφες παραλίες. Τα χωριά του νησιού μας, αρκετά στα ορεινά, με την σπάνια ομορφιά τους και την γραφικότητα τους, προσφέρουν εκδρομές αξέχαστης εμπειρίας και μία γκάμα από δραστηριότητες. Ταυτόχρονα, ο γαστρονομικός τουρισμός θα μπορεί να συνδυαστεί με θεματικές εκδρομές σε όλη τη Κύπρο.

Σαφέστατα όμως, υπάρχουν και πάρα πολλές άλλες εναλλακτικές μορφές τουρισμού, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν.

Αναντίλεκτα, ο τουρισμός είναι βασικός «πνεύμονας» της κυπριακής οικονομίας και σε αυτή την «παλίρροια» θα πρέπει να βρεθούν λύσεις για να μετριαστεί το πρόβλημα. Λύσεις όχι μόνο για το σήμερα, αλλά για ένα βιώσιμο τουρισμό και στα επόμενα χρόνια. Μια εξ’ αυτών, αναμφίβολα αποτελεί η άμεση ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Για την ενίσχυση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, θα πρέπει να γίνει ετήσιος θεσμός το marketing workshop με τη συμμετοχή όλων των εταίρων του τουρισμού, συμπεριλαμβανομένου και του προσωπικού του υφυπουργείου.

Θα πρέπει να καταρτιστεί ένα ολοκληρωμένο marketing plan που να περιλαμβάνει όλες τις εξειδικευμένες μορφές τουρισμού. Να υπάρξει αναλυτική απογραφή και εξατομίκευση του κάθε ειδικού προϊόντος, καθώς οι ανάγκες είναι διαφορετικές για κάθε ειδικό προϊόν. Η ετοιμασία των marketing plans ξεχωριστά για κάθε μορφή ειδικού τουρισμού είναι επιβεβλημένη, σε συνεργασία πάντοτε με τους φορείς που εμπλέκονται.