Θέλοντας να ενισχύσει τις προσπάθειες για καλλιέργεια οδικής συνείδησης, κυρίως στους νέους ανθρώπους, με στόχο πάντα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου παρουσίασε σε δημοσιογραφική διάσκεψη, την Τρίτη 27 Ιουνίου, το πλαίσιο της νέας εκστρατείας ενημέρωσης για την οδική ασφάλεια, με το μήνυμα «Κάν’ το για όλους».

Έχοντας ως δεδομένο το ανατριχιαστικό συμπέρασμα που προκύπτει από τα στοιχεία της Αστυνομίας, ότι δεκάδες θάνατοι και σοβαροί τραυματισμοί θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν, πολύ απλά, τηρούνταν οι κανόνες οδικής κυκλοφορίας, η εκστρατεία ενημέρωσης του ΟΝΕΚ, θα στοχεύσει στη μετάδοση και εμπέδωση της σημασίας που έχει για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, τόσο της δικής μας, όσο και αυτής των χρηστών του οδικού δικτύου, η τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας.

Έτσι, με άξονα το μήνυμα «Κάν’ το για όλους», η εκστρατεία θα επικεντρωθεί σε 4 βασικούς πυλώνες: Ταχύτητα, αλκοόλ, κράνος/ζώνη, κινητό.

Προς τον σκοπό αυτό, κεντρικό πρόσωπο της εκστρατείας είναι η Ραφαέλα Μιλτιάδους, τέως πρέσβειρα Οδικής Ασφάλειας. Η Ραφαέλα, το 2019, μετά από τροχαίο και βρισκόμενη στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου, υπέστη ολική παραπληγία στα κάτω άκρα. Το γεγονός ότι φορούσε ζώνη ασφαλείας, ήταν αυτό που της έσωσε τη ζωή. Έκτοτε, από το αμαξίδιό της, η Ραφαέλα παραδίδει μαθήματα ζωής, αισιοδοξίας και δύναμης, πραγματοποιώντας εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού και στέλνοντας προς κάθε κατεύθυνση δυνατά μηνύματα για την ανάγκη τήρησης των κανόνων οδικής κυκλοφορίας.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, πως κάθε χρήστης του οδικού δικτύου, είτε οδηγός αυτοκινήτου, είτε μοτοσικλετιστής, είτε ποδηλάτης, είτε πεζός, έχει ευθύνη έναντι των υπολοίπων.

Γι’ αυτό, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά από τους διοργανωτές, η εκστρατεία ενημέρωσης του ΟΝΕΚ, επιδιώκει να περάσει το μήνυμα ότι η ασφάλεια των χρηστών του οδικού δικτύου, είτε οδηγών, είτε πεζών, πρέπει να είναι για όλους μας προτεραιότητα.