Στο Προεδρικό Μέγαρο πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η εκδήλωση για τον εορτασμό των 35 χρόνων του προγράμματος Erasmus+ και του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας. Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Ίδρυμα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (ΙΔΕΠ) Διά Βίου Μάθησης και ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ) ως οι Εθνικές Υπηρεσίες που διαχειρίζονται το πρόγραμμα στην Κύπρο, καθώς επίσης και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο. Η εκδήλωση τέθηκε υπό την αιγίδα του Εξοχότατου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη.

Οι Πρόεδροι των Διοικητικών Συμβουλίων του ΙΔΕΠ Διά Βίου Μάθησης και του ΟΝΕΚ, Δρ Ονησίφορος Ιορδάνου και κ. Κλεάνθης Κουτσόφτας αντίστοιχα, καλωσόρισαν τους εκλεκτούς προσκεκλημένους. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Έντιμος Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, κ. Πρόδρομος Προδρόμου. Ο κ. Προδρόμου δήλωσε πως «με προϋπολογισμό πάνω από 28 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2021-2027, σχεδόν διπλάσιο από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, αναδεικνύεται η σημασία που αποδίδει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην εκπαίδευση, στη διά βίου μάθηση και στη νεολαία στην Ευρώπη».

Στη συνέχεια, ο Επίτροπος του Πολίτη, κ. Παναγιώτης Σεντώνας, μίλησε για το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας 2022 ως ο Εθνικός Συντονιστής. Τόνισε πως «τo Erasmus+ είναι η σημαντικότερη επένδυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς επίτευξη της επιδίωξής της για ενότητα στην πολυμορφία». Πρόσθεσε, πως το πρόγραμμα «ενώνει εδώ και 35 χρόνια τους Ευρωπαίους πολίτες, διευρύνοντας τους ορίζοντές τους και προσφέροντας εμπειρίες ζωής σε εκατομμύρια συμμετέχοντες».

Η κ. Θέμις Χριστοφίδου, Γενική Διευθύντρια Εκπαίδευσης, Νεολαίας, Αθλητισμού και Πολιτισμού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τοποθετήθηκε ως κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης, αναφέροντας πως «35 χρόνια πριν, 3000 νέοι ετοίμαζαν τις βαλίτσες τους για να ζήσουν σε μια ξένη χώρα, που έγινε για λίγους μήνες το νέο τους σπίτι. Το πρόγραμμα, τους άνοιξε πόρτες, τους δοκίμασε και τους δίδαξε πως, παρά τις διαφορές μας, η Ευρώπη προσφέρει σε όλους μια κοινή στέγη. Επεσήμανε χαρακτηριστικά, πως «35 χρόνια Erasmus+ θα πει, μια ολόκληρη γενιά. Μια γενιά που ενηλικιώθηκε με το όραμα της Ευρώπης, μιας Ευρώπης ενωμένης, με κοινές αξίες και ιδανικά». Κλείνοντας, τόνισε πως «επενδύοντας στους νέους μας, επενδύουμε στο μέλλον της Ευρώπης».

Όσοι παρευρέθηκαν, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια μουσική παράσταση με παραδοσιακά τραγούδια από το Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Πάφου, με μαέστρο τον Σωκράτη Τερπίζη. Ακολούθησε δεξίωση στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα Erasmus+ μπορείτε να βρείτε στο www.erasmusplus.cy