Σαν σήμερα ο Γρηγόρης Αυξεντίου, δήλωσε αυτόβουλα «παρόν» στο προσκλητήριο του αγώνα. Ο θρυλικός υπαρχηγός δίνοντας τη ζωή του, έγινε σύμβολο αυταπάρνησης και ηρωισμού για ένα ολάκερο γένος, φωτίζοντας το δρόμο της ελευθερίας, μεταφέροντας παράλληλα την ορμή της πίστης του αγώνα στον απανταχού Ελληνισμό. 

Ο Σταυραετός του Μαχαιρά, ως πιστός λάτρεις της Ελληνικής Ιστορίας και των εθνικών αγώνων, επέστρεψε το 1953 στη Κύπρο και το 1955 ανέλαβε με στρατιωτικό όρκο να οργανώσει τον Τομέα Αμμοχώστου. Έπειτα, οι μάχες ακολουθούσαν η μια την άλλη, κερδίζοντας με την ανδρεία του τον απόλυτο σεβασμό των συναγωνιστών του. Η τελευταία μάχη δόθηκε στα βουνά του Μαχαιρά, στο κρησφύγετο του, ένα χιλιόμετρο μακριά από το μοναστήρι της Παναγίας. Λίγα λεπτά μετά που αναφώνησε στους συναγωνιστές του: «Εβγάτε έξω, εγώ πρέπει να πεθάνω» το κρησφύγετο μετατράπηκε σε τόπο ιερό και ο Γρηγόρης Αυξεντίου πέρασε στο Πάνθεο των Ηρώων.

Με αίσθημα υπερηφάνειας προς τους ήρωες μας και με χρέος στις επόμενες γενιές, οφείλουμε να αγωνιστούμε μονιασμένοι και με σύνεση για την απελευθέρωση και την επανένωση της μαρτυρικής μας νήσου.

Ας είναι αιωνία η μνήμη σου Αθάνατε Γρηγόρη.